Så spelar barn och ungdomar – sociala spelvanor och plattformsförskjutningar

Spelandet bland barn och ungdomar – en social aktivitet som förändras

Drygt 80 % av barnen i åldern 9–12 år spelar någon form av digitala spel. Andelen som spelar minskar med stigande ålder, men trots det spelar ungefär hälften av 17–18-åringarna fortfarande regelbundet.

Sedan 2016 har spelandet på mobilen ökat, vilket innebär att mycket av det dagliga spelandet har förskjutits från dator, konsol och surfplatta till mobilen. Men under 2022 ser vi en tendens till ökat dagligt spelande på dator och konsol bland tonåringar, samtidigt som det dagliga mobilspelandet minskar i åldersgrupperna 9–12 och 13–16 år.

Trots detta är mobilen fortfarande den vanligaste spelplattformen för dagligt spelande i grupperna 9–12 (37 %) och 17–18 år (21 %). I åldersgruppen 13–16 är det lika vanligt att spela dagligen på mobilen som på dator eller konsol (22–24 %).


Pojkar spelar mer och längre – men minskar något över tid

När vi tittar på pojkarnas dagliga spelande syns att spel på dator eller konsol är vanligare än på andra plattformar under tonåren. I den yngsta gruppen är mobilspelandet lika utbrett som spelandet på dator eller konsol. Spelandet på surfplatta har däremot minskat successivt sedan 2014.

I samtliga åldersgrupper spelar fler pojkar än flickor datorspel mer än tre timmar per dag – skillnaden är mellan 30 och 40 procentenheter. Detta har varit en stabil trend över tid.

Jämfört med 2020 har andelen pojkar i åldern 15–18 år som spelar mer än tre timmar dagligen minskat. Långsiktigt har det också skett en nedgång: i åldersgruppen 13–16 år minskade andelen från 44 % år 2014 till 32 % år 2022, och i gruppen 17–18 år från 36 % till 26 %. Bland de yngsta, 9–12 år, är andelen relativt oförändrad, runt 18–20 %.


Spelandet är en social aktivitet

I alla åldersgrupper är spelandet en viktig social aktivitet. Bland barn 9–12 år spelar nästan 60 % med kompisar dagligen eller flera gånger i veckan. Bland tonåringar är siffran cirka 45 %.

Många kommunicerar också med sina spelkompisar via röstchatt (voice chat). Det är mindre vanligt att prata med eller spela tillsammans med personer man inte träffat utanför spelet (IRL). Yngre barn spelar oftare tillsammans med andra, men äldre barn pratar mer regelbundet med både kompisar och andra spelare.


Köp i spel och könsskillnader

Köp inuti spel är vanligt, men minskar med barnens ålder. Pojkar spelar oftare tillsammans med både kompisar från skolan och med okända spelare online än flickor. De kommunicerar också mer via röstchatt och gör fler köp i spelen.