Spelandet minskar något -Barns digitala liv 2025

Hur mycket vet föräldrar egentligen om sina barns liv på nätet? Och hur ser barns spelvanor ut i dag? En ny översikt visar att unga blir allt mer medvetna om sin integritet – samtidigt som digitalt spelande fortsätter att vara en viktig social aktivitet.


Föräldrar har fortsatt tillgång till de yngstas lösenord

Bland de yngsta barnen har föräldrar i stor utsträckning tillgång till lösenorden till sociala mediekonton – något som varit stabilt över tid. Däremot blir barn och ungdomar generellt allt mer restriktiva med att dela sina lösenord med andra, till exempel kompisar. Samma mönster syns även när det gäller mobiltelefonens lösenord.

Detta kan tolkas som ett tecken på att ungas säkerhetsmedvetande ökar – de är mer noggranna med vem som får tillgång till deras privata digitala rum.


Föräldrainsyn minskar – särskilt bland äldre barn

Föräldrar har störst insyn i den yngsta åldersgruppens inlägg på sociala medier. Minst hälften av barnen i alla åldrar säger att deras vårdnadshavare kan se allt de lägger upp. Men ser man över en längre tidsperiod – jämfört med 2016 – finns det en tydlig tendens: färre föräldrar har full insyn i barnens digitala aktiviteter idag.

Det kan bero på både ökad teknisk kunskap hos barnen, samt att de äldre i större utsträckning värnar om sin integritet på nätet.


Spelandet är socialt – men förändras med åldern

Spelandet bland barn är fortfarande mycket utbrett – men förändras beroende på ålder. Över 80 % av barnen i åldern 9–12 spelar någon form av digitalt spel. Andelen minskar med stigande ålder, men även bland 17–18-åringar spelar ungefär hälften.

Trots minskningen är spelandet ofta en social aktivitet. Det är något man gör tillsammans med vänner – antingen på plats eller online.


Mobilspel dominerar – men konsolspelandet ökar igen

Sedan 2016 har spelandet på mobil ökat, samtidigt som surfplatta och dator/konsol tappat mark. Men 2022 syns ett trendbrott: det dagliga spelandet på dator och konsol ökar bland tonåringarna, medan mobilspelandet minskar i åldersgrupperna 9–12 och 13–16.

Trots detta är mobilen fortfarande den vanligaste spelplattformen:

  • Bland barn 9–12 spelar 37 % dagligen på mobilen
  • I åldern 13–16 är det jämnt mellan mobil och dator/konsol (22–24 %)
  • Bland 17–18-åringar spelar 21 % dagligen på mobilen

Sammantaget ser vi en generation som blir allt mer medveten om sin digitala integritet, samtidigt som spelandet fortsätter vara en central och social del av deras vardag. Föräldrar har fortfarande insyn – men främst bland de yngsta. Ju äldre barnen blir, desto mer kontrollerar de själva vad som delas och med vem.

Läs mer om studien här: https://mediemyndigheten.se/globalassets/rapporter-och-analyser/ungar-och-medier/ungar–medier-2023_anpassad.pdf